Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2009

ΩΣ ΤΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ΠΡΩΤΟΚΛΗΤΟΣ....

Από τον Πανηγυρικό Εσπερινό που τελέστηκε το 2001 στον ιερό Ναό Αγίου Ανδρέου - παρεκκλήσι της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, όπου έψαλαν μέλη της χορωδίας του Μητροπολιτικού Ναού υπό τη διεύθυνση του Πρωτοψάλτου κ. Απόστολου Παπαδόπουλου (ευχαριστούμε τον φίλο του blog nikos33 που μας το έστειλε με email).

Από την υμνολογία της Ακολουθίας του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου, το Δοξαστικό των Αίνων "Τον κήρυκα της πίστεως..." και το προεόρτιον και νύν των αποστίχων" Ιωσήφ ειπέ ημίν..." Κωνσταντίνου Πρωτοψάλτου του Βυζαντίου.

Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2009

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΑΝ ΤΗΝ ΘΕΙΑΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΟΥΧΟΝ ΣΙΝΑ...

Η Αγία Αικατερίνη ή Αικατερίνη της Αλεξάνδρειας, γνωστή και ως Μεγαλομάρτυς Αγία Αικατερίνη και κατά τους υμνολόγους της Ορθόδοξης Εκκλησίας Αικατερίνα, πιστεύεται ότι υπήρξε σημαντική στοχάστρια κατά τον πρώιμο 4ο αιώνα....διαβάστε περισσότερα.

Το Δοξαστικό των αποστίχων του Εσπερινού σε ήχο δεύτερο. Ένα θεσπέσιο μάθημα με την πολυποικιλότητα των μελωδικών γραμμών, αποτελεί αναπόσπαστο μέλος της μητροπολιτικής ερμηνείας.

Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2009

ΙΔΟΝΤΕΣ ΦΩΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΝ...

«Φως ιλαρόν αγίας δόξης, αθανάτου Πατρός, ουρανίου, αγίου, μάκαρος, Ιησού Χριστέ.
Ελθόντες επί την ηλίου δύσιν, ιδόντες φως εσπερινόν, υμνούμεν Πατέρα, Υιόν καιΆγιον Πνεύμα Θεόν.
Άξιόν Σε εν πάσι καιροίς υμνείσθαι φωναίς οσίαις. Υιε Θεού, ζωήν ο διδούς• διο ο κόσμος Σε δοξάζει».


Ο ύμνος Φως ιλαρόν είναι ωραιότατο ποίημα καθαρώς χριστιανικής εμπνεύσεως και περιεχομένου. Εποιήθη και εψάλει ως δοξολογία στον Θεό κατά την εσπερινή ώρα της δύσεως του ηλίου• την ώραν αυτή που απλώνεται στην γη μας ένα χαριτωμένο, ιλαρό φως, με το οποίο τελειώνει η ημέρα, αλλά και προμηνύεται η νύχτα και από την νύχτα πάλι η άλλη ημέρα.

Η αρχή του ύμνου αυτού ξεκινάει από την φύση, με το φυσικό φως του δειλινού και αυτό φανερώνει ότι οι πρώτοι χριστιανοί ζούσαν ανοιχτά και βλέπανε θετικά το κάλλος της φύσεως, την στάση αυτή συναντούμε και στους Εβραίους της Βίβλου και στους αρχαίους Έλληνες.


Γι' αυτό ο ύμνος μας αρχίζει με αφορμή το χαριτωμένο, ιλαρό φως της δύσεως του ηλίου, που και αυτό είναι έργο (κτίσμα) του Δημιουργού του σύμπαντος. Αλλ' όσο και να είναι ωραίο και ευχάριστο το φως αυτό, αμέσως η σκέψις των πρώτων χριστιανών, η καρδιά τους, τους οδηγεί στο βάθος, στο αληθινό Φως του Κόσμου, που είναι ο Χριστός. Παίρνοντας απλώς αφορμή από το φυσικό γεγονός -πόσο ωραία και ήσυχα ακτινοβολεί το χαμηλό φως του δύοντος ηλίου - οι πρώτοι χριστιανοί βλέπουν σ' αυτό μια εικόνα της θείας αλήθειας: πως ο Χριστός, φως του Θεού Πατρός, προσέρχεται και ακτινοβολεί στον κόσμο, ιλαρώς. Η εικόνα που δίνει το ποίημα φαίνεται στην αρχή φυσική: ένα ήσυχο, ιλαρό φως διάχυτο στον δυτικό ορίζοντα μας αποκαλύπτει μια ωραία, σχεδόν ιερή δόξα του ήλιου και προκαλεί αισθήματα ευχάριστα. Αλλά για τους χριστιανούς αυτό είναι πολύ, πάρα πολύ λίγο. Η νοσταλγία τους ή μάλλον η πρωταρχική πίστις τους και η εσχατολογική ελπίδα τους (που και οι δύο συνιστούν μέσα τους την χριστιανική αισθητή πληροφορία (βλ. Α'Θεσ. 1, 5 και Εβρ. 6. 11 και 10, 22) τους πάει αμέσως, πιο πέρα: στον Ιησού Χριστό (του οποίου το όνομα ο ποιητής του ύμνου άφησε επίτηδες, γι' αργότερα), που είναι το αληθινό και άκτιστο και πραγματικό Ιλαρόν Φως της Δόξης της Αγίας, που είναι ο Αθάνατος Πατήρ (και όχι ο πεπερασμένος ήλιος) και που ο υμνωδός στην συνέχεια στολίζει με μερικά χαρακτηριστικά, τον ονομάζει: Ουράνιο, Άγιο, Μακάριο.

Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2009

ΕΙΣ ΤΑ ΕΙΣΟΔΙΑ ΤΗΣ ΥΠΕΡΑΓΙΑΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ

" Τα εισόδια της θεοτόκου " , εικόνα από τον Ναό του πρωτάτου Καρυών Αγίου Όρους. (www.yppo.gr)

Από την Υμνολογία της Εορτής των εισοδίων της Θεοτόκου, τα στιχηρά των Αίνων και το Δοξαστικό, όπως ερμηνεύονταν στη Μητρόπολη.


Εις το " εξαιρέτως" αντί του Άξιον εστίν, ψάλλεται η Θ' ωδή σε αργό ειρμολογικό μέλος.

ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗ Θ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ


Η Μικρή Είσοδος της Πατριαρχικής Θ Λειτουργίας ..Απολυτίκιον αναστάσιμο... Δεύτε προσκυνήσωμεν, Απολυτίκιον Αγίων. Ανεπανάληπτη η ερμηνεία απο τον Ευ. Τζελλά.

π. Εμμανουήλ, υπομονή! Υπάρχει η βιντεοκασσέτα και θα την ανεβάσουμε όταν μετατραπεί σε ψηφιακή μορφή. Για την ώρα διαθέτουμε μόνο την είσοδος του Πατριάρχη.
Όσοι αγαπητοί φίλοι παρακολουθούν το ιστολόγιο αυτό, τους παρακαλούμε να μας στείλουν υλικό σχετικά με τους χορούς του Μητροπολιτικού Ναου για να το δημοσιεύσουμε. Είναι κρίμα αυτή η μοναδική κληρονομιά που μας άφησαν οι δασκαλοί μας να κρύβεται ξεχασμένη σε συρτάρια. Επιπλέον όσοι χοράρχες και ιεροψάλτες σύγχρονοι ακολουθούν το μητροπολιτικό ύφος μπορούν να μας αποστέλλουν δείγματα της εργασίας τους πρός δημοσίευση.

Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2009

Η μουσική του οικουμενικού Μίκη Θεοδωράκη, γνήσιου εκφραστή του ιστορικού πλαίσιου της εποχής που γράφτηκαν τα συγκεκριμένα τραγούδια πάνω στα λόγια του Μάνου Ελευθερίου από τον δίσκο "ΝΥΧΤΑ ΘΑΝΑΤΟΥ" και τα 1974.

Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2009

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Πρίν 22 ολόκληρα χρόνια, σαν αύριο Κυριακή 15 Νοεμβρίου 1987, ο μακαριστός Πατριάρχης Δημήτριος επισκέπτεται την Αθήνα. Συνέπεσε δε, η μεταφορά της εικόνας του Άξιον Εστί του πρωτάτου στην Αθήνα προς ευλογία των πιστών.
Η Εκκλησία μας γιορτάζει τη μνήμη Γουρία, Σαμωνά και Αβίβου. Ήχος της ημέρας ο πλάγιος του δευτέρου. Ακριβώς όπως και φέτος, 15 Νοεμβρίου 2009.
Το χερουβικό του πλ. Β' ήχου Κων/νου Ψάχου, από την Πατριαρχική θεία Λειτουργία στη Μητρόπολη Αθηνών, από τη χορωδία του Σπύρου Περιστέρη.

Η είσοδος του Πατριάρχη Δημητρίου στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών, από τη μετάδοση της ΕΡΤ.

Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2009

ΤΩΝ ΑΡΧΑΓΓΕΛΩΝ ΜΙΧΑΗΛ & ΓΑΒΡΙΗΛ


Από τον όρθρο της εορτής των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ, το Δοξαστικό των Αίνων " Όπου επισκιάσει η χάρις..." αλλά και το Θεοτοκίον "Μακαρίζομέν σε..." σε ήχο πλάγιο του α', υπό Νικολάου Χρυσοχοΐδου σε διασκευή και γραφή Ηλία Πουγούνια, από πάρτες που γράφτηκαν στις 7/9/1973 για τη χορωδία της Μητροπόλεως.

Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2009

Ο ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ ΣΤΟΝ " ΝΥΧΤΕΡΙΝΟ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗ " ΤΗΣ ΕΡΤ.

Η συνέντευξη του αείμνηστου Σπύρου Περιστέρη στην εκπομπή "Νυχτερινός Επισκέπτης" του Άρη Σκιαδόπουλου, της ΕΡΤ.
Η εκπομπή είχε μαγνητοσκοπηθεί στις 1/4/1998 ενώ μεταδόθηκε στις 13/4/1998.
Είναι σε δύο μέρη. Με την ευχή ότι θα μπορέσουμε να βρούμε την εκπομπή ΜΟΝΟΓΡΑΜΜΑ με το αφιέρωμα στον Περιστέρη και να το ανεβάσουμε στο blog μας.