Κυριακή 25 Ιουλίου 2010

ΑΓΙΟΥ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΟΣ

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΡΑΣΤΩΝΗ (3)

Οι σημερινοί Αίνοι του πλ. Δ' ήχου και της Αγίας Άννης, από τη χορωδία της Μητροπόλεως.
Στο δεξί αναλόγιο ο κ. Αλέξης Κατσαρός, αντικαθιστώντας τον κ. Απ. Παπαδόπουλο, ενώ στο αριστερό ο υιός κ. Γιάννης Κατσαρός, άξιος συνεχιστής του ύφους της Μητροπόλεως.



Σ.Σ. Ιδιαίτερα μας χαροποιεί το γεγονός, όταν δηλ. βλέπουμε τα νέα παιδιά του αριστερού αναλογίου, ως συνεχιστές και αντικαταστάτες των Ψαλτών της Μητροπόλεως κατά τους θερινούς μήνες. Θερμά συγχαρητήρια!!

Σάββατο 24 Ιουλίου 2010

ΧΟΡΟΙ ΙΣΡΑΗΛ - ΚΑΤΑΒΑΣΙΕΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ


Οι Καταβασίες της Εορτής της Μεταμορφώσεως "ΧΟΡΟΙ ΙΣΡΑΗΛ" όπως ψάλλονται στη Μητρόπολη Αθηνών, με την Θ' ωδή σε σύνθεση Νικ. Χρυσοχοΐδου όπως επίσης και σε αργό στιχηραρικό μέλος. (το αρχείο είναι σε μορφή .pdf)
Γραφή Γ. Ντούνα (ευχαριστίες στο μέλος της χορωδίας της Μητροπόλεως που μας απέστειλε το υλικό).


Καλοκαίρι στο Όρος , του Φώτη Κόντογλου

από το περιοδικό "Νέα Εστία" τεύχος 875, Αθήνα 1963


Στ’ Ἅγιον Ὄρος πῆγα πολλὲς φορές. Τὴν πρώτη φορὰ κάθησα παραπάνω ἀπὸ δυὸ μῆνες κ' ἔκανα γνωριμία μὲ πολλοὺς πατέρες καὶ λαϊκούς, γιατί ὑπάρχουνε ἐκεῖ πέρα καὶ ἀγωγιάτες ἀρβανῖτες, παραγυιοὶ καὶ γεμιτζῆδες ποὺ φορτώνουνε ..... διαβάστε περισσότερα(www.myriobiblos.gr)


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23 ΙΟΥΛΙΟΥ - Η ΑΠΟΦΡΑΔΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ BLOGΟΣΦΑΙΡΑ

Ήταν Σάββατο 14 Μαρτίου 2009. Το troktiko μεσουρανούσε. Είχε μπει για τα καλά στην καθημερινότητά μας, στα σπίτια μας, αποτελούσε για όλους μιας μορφής "καταφύγιο", έναν μέσο έκφρασης και "ικανοποίσης" ότι κάπου υπάρχει μια δίοδος, μια δυνατότητα έκφρασης.
Μας θύμισε την αντίδραση του κόσμου και κυρίως των Αθηναίων, στις πρώτες τηλεοράσεις στα τέλη '70 αρχές '80, που συνωστίζονταν έξω από μεγάλα καταστήματα ηλεκρικών ειδών της οδού Σταδίου για να δουν ειδήσεις, αγώνες ποδοσφαίρου, ακόμη και τις μεταδόσεις της Μεγάλης Εβδομάδος από τη Μητρόπολη. Κάπως έτσι συμπεριφερόμασταν όλοι όταν βρισκόταν στον χώρο μας Η/Υ, τρέχαμε να "μπούμε" στο troktiko να δούμε τί γίνεται γύρω μας.
Σ' ότι αφορά εμάς και το blog για τον Σπύρο Περιστέρη, αποτίουμε κατ'αρχάς φόρο τιμής στον Σωκράτη, στον άνθρωπο αυτό που αποτέλεσε την αυθεντία στην παγκόσμια blogοσφαιρα, ευχόμενοι καλή αντάμωση στην άλλη ζωή, αλλά και ένα ακόμη ευχαριστώ για την αγάπη με την οποία προέβαλε την πρωτοβουλία του blog μας για την μορφή του Σπ. Περιστέρη (δειτε την ασχετική ανάρτηση) και τα καλά λόγια που μέσω email μας έγραφαν οι διαχειριστές του τρωκτικού για την προσφορά του Περιστέρη στην Μουσική.

Η απώλεια ενός αμεσοδημοκρατικού εργαλείου τόσο απαραίτητου στις σύγχρονες Δημοκρατίες αστικού τύπου, στερεί απ΄ολους τους ενεργούς πολίτες τη δυνατότητα έστω κι αυτού του τύπου παρεμβάσεως, στα δρωμενα της χώρας.
Όλα τα μπλογκ, ανεξαρτήτου θεματικής κατευθυνσεως, επισημαίνουν αυτην την ημερα ως την ΑΠΟΦΡΑΔΑ ΗΜΕΡΑ της Ελληνικής και οχι μόνο μπλογκόσφαιρας.

Ευχόμαστε αυτοί που θα θελήσουν να συνεχίσουν το εργο του τροκτικού, να αποκτήσουν και να ξεπεράσουν αυτή τη δυναμική που είχε το αυθεντικό.
Όμως όλοι όσοι έχουν στη ζωή την τυχη να γνωρίσουν το "πρωτότυπο", ξέρουν καλά πως κάθε άλλη προσπάθεια είναι πολύ δύσκολο να ξεφύγει από τα όρια του μιμιτισμού. Το πρωτότυπο πάντα θα παραμένει πρωτότυπο.

peristerisblog's team

Πέμπτη 22 Ιουλίου 2010

ΗΧΟΣ ΠΛΑΓΙΟΣ ΤΟΥ ΤΕΤΑΡΤΟΥ

φωτο: η χορωδία της Μητροπόλεως τη δεκαετία του '60.

Οι πάρτες από τα Λειτουργικά του πλ. Δ' σε σύνθεση Κων. Ψάχου και το Άξιον εστί "Ανωνύμου" όπως ψάλλονται στη Μητρόπολη, σε γραφή Γεωργίου Ντούνα και Δημ. Ρουμελιώτη. (σε μορφή αρχείου .pdf)
(ευχαριστούμε μέλος του χορού της Μητροπόλεως για τις πάρτες που μας απέστειλε).


Το Χερουβικό του πλ. Δ' και τα Λειτουργικά υπό Κων. Πρίγγου, σε ηχογράφηση του 1985 από τη Μητρόπολη Αθηνών.

Τετάρτη 21 Ιουλίου 2010

ΜΑΡΙΑΣ ΤΗΣ ΜΑΓΔΑΛΗΝΗΣ

Ανήκε στον κύκλο των γυναικών εκείνων που ακολουθούσαν τον Χριστό και τους αποστόλους Του, βοηθώντας με πολλούς τρόπους την σωτηριολογική τους αποστολή.
Ο ευαγγελιστής Λουκάς διασώζει την πληροφορία ότι πολλές από εκείνες τις μαθήτριες του Κυρίου συντηρούσαν οικονομικά μεγάλο μέρος του ιεραποστολικού του έργου και συνεισέφεραν στη συντήρηση, μετακίνηση και διαμονή της συνοδείας του Ιησού(Λκ 8.3) 1. Η συγκεκριμένη Μαρία καταγόταν από τα Μάγδαλα, παραλιακή πόλη της Γαλιλαίας. Γι’ αυτό και ονομάζεται Μαγδαληνή. Η επισήμανση της καταγωγής της μάς ενημερώνει αφενός για το ότι δεν ταυτίζεται με τις υπόλοιπες Μαρίες που ακολουθούσαν τον Ιησού, αλλά και αφετέρου μας πληροφορεί ότι δεν είχε σύζυγο, αφού διαφορετικά θα αναφερόταν με το όνομα του συζύγου της (π.χ. η Μαρία του Κλωπά).



Α. Στη Δύση, η Μαρία η Μαγδαληνή ταυτίστηκε με την μετανοημένη ιερόδουλη του Ευαγγελίου που άλειψε με ακριβό μύρο τα πόδια του Ιησού και τα σκούπισε με τα μαλλιά της (Λουκ. 7,36-50 & Ματθ. 26,6-16), στο σπίτι του Σίμωνα του φαρισαίου.

Β. Στη σύγχρονη εποχή, η Μαρία η Μαγδαληνή έγινε πρωταγωνίστρια σε ευφάνταστα κινηματογραφικά έργα και ανιστόρητα μυθιστορήματα που την συνδέουν με την δήθεν ερωτική ζωή του Ιησού, ενώ την παρουσιάζουν νεότατη και προκλητική7 .

Γ. Στον Κώδικα Da Vinci παρουσιάζονται οι υποτιθέμενες αλήθειες: (α) πως ο Χριστός και η Μαρία η Μαγδαληνή δεν ήσαν μόνο παντρεμένοι, αλλά ότι είχαν αποκτήσει και παιδιά, (β) ότι η «αλήθεια» αυτή εκδιώχθηκε από τα ευαγγέλια, αργότερα, από τον Μ. Κωνσταντίνο, και (γ) ότι οι «αλήθειες» αυτές του Dan Brown διασώζονται στα «γνωστικά ευαγγέλια» και στα χειρόγραφα της Νεκράς Θάλασσας3 .

Διαβάστε τη συνέχεια.... πηγή : ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΘΗΣΑΥΡΙΣΜΑΤΑ

Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΔΕΣΜΩΤΗΣ, ΣΥΝΘΕΣΗ ΚΩΝ. ΨΑΧΟΥ


Η πάρτα από το "ΠΡΩΤΟ ΣΤΑΣΙΜΟΝ" του της τραγωδίας του Αισχύλου "Προμηθέας Δεσμώτης".
Το μάθημα αυτό, αποδόθηκε στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στα 1988 στο Ωδείο Αθηνών, για τη ζωή και το έργο του Κωνσταντίνου Ψάχου.
Κεντρικός ομιλητής ήταν ο αείμνηστος Σπύρος Περιστέρης.

Στο τέλος της εκδήλωσης, η χορωδία απέδοσε συνθέσεις του Κων. Ψάχου όπως το Δοξαστικό των Αίνων της Μεταμορφώσεως "Παρέλαβεν ο Χριστός..." καθώς και επιλογή από χωρικά στάσιμα του Προμηθέα Δεσμώτη.

Σ.Σ. Η εκδήλωση υπάρχει ηχογραφημένη και θα "ανέβει" σε δεύτερο χρόνο.


Στην τραγωδία «Προμηθεύς Δεσμώτης» ο Αισχύλος πραγματεύεται την ηρωική αντίσταση του αλυσοδεμένου στον Καύκασο Προμηθέα να υποκύψει στο θέλημα του Δία. Θεωρείται από άλλους το μεσαίο ή από τους περισσόερους κριτικούς το πρώτο μέρος τριλογίας που αποτελείται από τα έργα «Προμηθεύς λυόμενος» και «Προμηθεύς πυρφόρος».
Ο Προμηθεύς Δεσμώτης είναι αχρονολόγητος, καθώς δεν τεκμηριώνεται οριστική χρονολόγηση του έργου και το ζήτημα παραμένει ανοικτό. Οι φιλολογικές ενδείξεις που οδήγησαν στην άποψη για ένα ξαναγραμμένο, νόθο ή πολύ μεταγενέστερο Προμηθέα δεν θεωρούνται πια επαρκείς για να αμφισβητηθεί η πατρότητα του έργου. Παρ’ όλες τις επιφυλάξεις, το έργο αντιμετωπίζεται ως Αισχυλικό, πιθανώς από τα όψιμα.... διαβάστε συνέχεια

Δευτέρα 19 Ιουλίου 2010

ΑΓΙΩΝ ΠΑΤΕΡΩΝ (2) - ΔΥΝΑΜΙΣ ΝΗΛΕΩΣ

Το Δοξαστικό των Αγίων Πατέρων όπως ψάλλεται στη Μητρόπολη Αθηνών. (το αρχείο είναι σε μορφή .pdf)
Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Νικόλαο Βαρβαρηγό, Πρωτοψάλτη Μητροπολιτικού Ναού Θήρας-Σαντορίνη, ο οποίος μας το απέστειλε, αλλά και για τα καλά του λόγια.
Το "αστέρες πολύφωτοι" στην παραπομπή, είναι μεταφορά σε πάρτα από την συγκεκριμένη ηχογράφηση που έχουμε ανεβάσει πρόσφατα.


Το Δύναμις υπό Νηλέως Καμαράδου, από ζωντανή ηχογράφηση στη Μητρόπολη Αθηνών από τον Σπύρο Περιστέρη και τον Ευαγγ. Τζελλά, από Θεία Λειτουργία του 1988.

Θερμές ευχαριστίες στον αναγνώστη του ιστολογίου μας G.S. που μας έστειλε το ηχητικό.

Κυριακή 18 Ιουλίου 2010

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΡΑΣΤΩΝΗ 2010 (2) - ΑΓΙΩΝ ΠΑΤΕΡΩΝ

Οι Αίνοι και το Δοξαστικό των Αγίων Πατέρων της Δ' Οικουμενικής Συνόδου, όπως τα ερμήνευσε η χορωδία της Μητροπόλεως, κατα τη διάρκεια της σημερινής Θείας Λειτουργίας στον Ι. Ν. Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου.
Τον δεξί χορό διευθύνει ο κ. Αλέξης Κατσαρός ενώ στο αριστερό Αναλόγιο βρίσκονται μαθητές του κ. Κατσαρού πλαισιωμένοι και από μέλη της χορωδίας.




Πέμπτη 15 Ιουλίου 2010

ΑΝΑΒΑΛΛΕΤΑΙ Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ "ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΔΕΣΜΩΤΗΣ" ΣΤΟΥΣ ΔΕΛΦΟΥΣ

ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΔΥΟ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ

Αναβάλλεται η προγραμματισμένη για την Κυριακή 18 Ιουλίου παράσταση "Προμηθέας Δεσμώτης" με τον Μάριο Φραγκούλη στο Θέατρο Φρύνιχος στους Δελφούς, εξαιτίας έκτακτου σοβαρού προβλήματος υγείας δύο εκ των συντελεστών της παράστασης.

Μέσα στις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί με δελτίο τύπου η νέα ημερομηνία διοργάνωσης της εκδήλωσης.
Όσοι θεατές
έχουν προαγοράσει εισιτήρια θα μπορούν να κάνουν χρήση τους στη νέα ημερομηνία ή να τα εξαργυρώσουν μέχρι 25/7 στα σημεία προπώλησης: www.ticketservices.gr - Πανεπιστημίου 39 Αθήνα & Ευρωπαϊκό Κέντρο Δελφών στους Δελφούς τηλ. 22650 82353-4

πηγή : τροκτικο

Δευτέρα 12 Ιουλίου 2010

ΗΧΟΣ ΒΑΡΥΣ


Το Χερουβικό και τα Λειτουργικά σε ήχο βαρύ, όπως ψάλλονται στη Μητρόπολη Αθηνών.

( οι πάρτες είναι σε γραφή Δημητρίου Ρουμελιώτη και Γεωργίου Ντούνα και έφθασαν στα χέρια μας από μέλη της χορωδίας της Μητροπόλεως)
Περιέχεται επίσης το πανηγυρικό Άξιον εστί σε βαρύ εναρμονιο εκ του κάτω ΖΩ, σε σύνθεση Μητροπολίτου Σερβίων & Κοζάνης ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΨΑΡΙΑΝΟΥ.

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΠΑΤΕΡΩΝ (γ'οικουμενικης συνόδου)


Οι αίνοι και το Δοξαστικό της Κυριακής των Πατέρων
και το Αποστολικό Ανάγνωσμα της ίδιας Κυριακής ( τέκνον Τίτε πιστός ο λόγος...) , από ζωντανή ηχογράφηση στα μέσα της δεκαετίας '80.
Η ηχογράφηση έγινε από την μετάδοση της ΕΡΤ από τα μεσαία κύματα.

Θερμές ευχαριστίες στον αναγνώστη μας κ. Δημήτρη για την αποστολή του υλικού.

Κυριακή 11 Ιουλίου 2010

Ο ΜΑΡΙΟΣ ΦΡΑΓΚΟΥΛΗΣ ΕΡΜΗΝΕΥΕΙ ΚΩΝ. ΨΑΧΟ

Ο πρεσβευτής Ειρήνης και Πολιτισμού Μάριος Φραγκούλης παρουσιάζει έναν ξεχωριστό «Προμηθέα», στον οποίο συμμετέχει πλήθος σημαντικών Ελλήνων καλλιτεχνών. Ο πάντα επίκαιρος λόγος του Αισχύλου συνδυάζεται με το Πνευματικό Εμβατήριο του Άγγελου Σικελιανού και την Ασκητική του Νίκου Καζαντζάκη σε μια ενιαία ορατοριακή σύνθεση.

Κυριακή 18 Ιουλίου 2010
Θέατρο Φρύνιχος στους Δελφούς

Αυτός ο ξεχωριστός «Προμηθέας Δεσμώτης» θα συνδυάσει τον πάντα επίκαιρο λόγο του Αισχύλου με το Πνευματικό Εμβατήριο του Άγγελου Σικελιανού και την Ασκητική του Νίκου Καζαντζάκη σε μια ενιαία ορατοριακή σύνθεση, με την αυθεντική και για πρώτη φορά ολοκληρωμένη μουσική του Κωνσταντίνου Ψάχου, του Μίκη Θεοδωράκη αλλά και άγνωστα μουσικά μοτίβα της Εύας Σικελιανού.

Ο πρεσβευτής Ειρήνης και Πολιτισμού Μάριος Φραγκούλης ηγείται ενός σχήματος στο οποίο συμμετέχει πλήθος σημαντικών Ελλήνων καλλιτεχνών. Οι μουσικές συνθέσεις του Ψάχου, του Θεοδωράκη και της Εύας Σικελιανού θ’ αποδοθούν σε μέλη από τη χορωδία του Λυκείου των Ελληνίδων, όπως ακριβώς πριν 80 χρόνια στους Δελφούς (Δελφικές Εορτές 1930).

Τους ρόλους στο έργο θα ερμηνεύσουν η Άννα Κουτσαφτίκη – Ιώ, η Χριστιάννα Ματζουράνη – Κορυφαία, ο Άρης Παπαδημητρίου – Ερμής και άλλοι νέοι ηθοποιοί και τραγουδιστές όπως ο Γιώργος Περρής. Η Αντιγόνη Βαλάκου θ’ ανοίξει… με τη φωνή της την εκδήλωση με στίχους από τη Θεογονία του Ησιόδου και ο Αποστόλης Τότσικας σ’ ένα ρόλο – έκπληξη θα κλείσει την εκδήλωση, διαβάζοντας αποσπάσματα από την Ασκητική του Νίκου Καζαντζάκη, ενώ η διεθνούς φήμης σοπράνο Τζένη Δριβάλα θ’ αποδώσει τα άγνωστα μέχρι σήμερα μέλη της Εύας Σικελιανού γραμμένα για τον Προμηθέα Λυόμενο.

Ο ίδιος ο Μάριος Φραγκούλης σ’ ένα ρόλο διαχρονικού Προμηθέα θ’ αναμετρηθεί ταυτόχρονα με το λόγο του Αισχύλου στη μετάφραση του Γιάννη Γρυπάρη, όπως ακριβώς πριν 80 χρόνια, καθώς και σε αποσπάσματα από το Πνευματικό Eμβατήριο του Μίκη Θεοδωράκη. Την ευθύνη της παράστασης έχει ο Ηλίας Μαλανδρής, τη μουσική επιμέλεια ο Κώστας Καραμάνος, τη σκηνογραφική σύνθεση η Vangie Burbidge και τη χορογραφία η Βάσια Αγγελίδου.

[Αγγελιοφόρος: Τετάρτη, 7 Ιουλίου 2010]

  • Προπώληση: http://www.ticketservices.gr & από το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών τηλ. 2265082353-4 (θα ξεκινήσει στις 9/7/2010)
  • Τιμή εισιτηρίου: 23 ευρώ
  • Ώρα έναρξης: 21.30
  • Πληροφορίες:2103629246entertainment@people.gr
πηγή : theatreworld

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΡΑΣΤΩΝΗ 2010 (1)

Οι σημερινοί αίνοι, από τη μετάδοση της Θείας Λειτουργίας στον Ι. Ν. Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου.



Το Ζ' Εωθινό (Ιδού σκοτία...) από τη χορωδία της Μητροπόλεως και τον Σπύρο Περιστέρη, σε ηχογράφηση περί τα μέσα της δεκαετίας '80.
(θερμές ευχαριστίες στον φίλο του ιστολογίου Νίκο, ο οποίος μας απέστειλε το συγκεκριμένο ηχητικό. Ζητούμε συγγνώμη για την κακή ποιότητα της ηχογράφησης.)